تبلیغات
شهر باغبانی - بادام
شهر باغبانی
`·.¸¸.·¯`··._.·`(horticulturecity)`·.¸¸.·¯`··._.·`

لینکدونی

آرشیو موضوعی

آرشیو

لینکستان

صفحات جانبی

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان : <1>
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

دیکشنری آنلاین

دیکشنری آنلاین





Powered by WebGozar

بادام

بادام  ( كاشت ، داشت ، برداشت ) 

بادام یكی از قدیمی ترین درختانی است كه در مناطق سردسیری و نیمه سردسیری ایران كشت می شود .بعضی از دانشمندان گیاه شناس موطن اصلی بادام را به ایران نسبت می دهند . فرض بر این است كه خواستگاه اصلی بادام منطقه وسیعی از ایران و تاجیكستان و افغانستان تا غرب پاكستان بوده كه همراه كاروانها  به فنیقیه و از آنجا به یونان و بعدها توسط یونانی ها به سایر بنادر دریای مدیترانه انتقال و انتشار یافته است قریب دویست سال است كه بادام در نقاط مختلف حوزه مدیترانه از طریق هسته تكثیر شده و در اثر انتخاب طبیعی توده های مختلفی از بادام در نقاط مختلف جغرافیایی دنیا به وجود آمده و سازگار شده اند . به طور مثال توده بادام های اسفاكس در تونس طوری با طبیعت آنجا سازگار شده اند كه نیازی به سرما نداشته و نیاز سرمایی را از بین خود حذف نموده اند به طور كلی می توان گفت بادام بومی نقاط گرم و خشك آسیای غربی بوده و امروزه كشت آن در اسپانیا ،‌ ایتالیا ، ایران ،‌مراكش ،‌ پرتغال ، یونان و تركیه به طور وسیع معمول گردیده است . در دو دهه اخیر شاهد افزایش تولید بادام در آمریكا نیز هستیم امروزه آن كشور یكی از صادر كنندگان عمده این محصول به اروپا و سایر نقاط دنیا بوده و در سطح بین المللی ۴/۳ صادرات جهانی مغز بادام را در اختیار دارد .

مشخصات گیاه شناسی بادام :

درخت بادام از جنس prunes و از خانواده rosacea است كه خویشاوندی نزدیكی با گونه های مختلف میوه های هسته دار از قبیل آلو و گوجه و بویزه با هلو و شلیل دارد . و از تلقیح بین بادام و هلو دو رگ هایی به نام هلو * بادام به دست آمده است كه گیاه شناسان به نام  Amygdalus commumis‌ و از زیر خانواده Prunoidae معرفی كرده اند علاوه بر بادام های اهلی گونه های وحشی بسیار متعددی در خاورمیانه و آسیای مركزی به طور گسترده ای وجود دارد كه حاصل تلقیح و دورگ گیری طبیعی آنها بین خود یا بین گونه های اهلی است و در حال تحول و دگرگونی های گیاهی هستند .

مشخصات ظاهری درخت بادام :

بادام درختی است قوی كه ارتفاع آن بر حسب رقم و آب و هوا و حاصلخیزی خاك و مواظبت های زراعی بین 6 تا 10 متر یا بیشتر متغیر است . درخت بادام ریشه های قوی دارد كه می تواند به طور عمودی تا 3 متر در خاك نفوذ كند بدین سبب قادر است بخشی از احتیاجات و نیاز آبی خود را در مواقع خشكی و كم آبی از اعماق خاك تامین نماید . در تنه درخت بادام در جوانی به رنگ خاكستری شفاف و صاف بوده به تدریج تیره تر شده و ترك بر می دارد گل بادام شامل 5 كاسبرگ و 5 گلبرگ و 20 تا 30 پرچم است تخمدان آن محتوای دو  تخمك است. جوانه های گل ممكن است منفرد یا 2-3جوانه همراه با جوانه های چوب در یك گره مشاهده شوند . بعضی ارقام بادام غالبا دارای گل های خود ناسازگار بوده و گیاه دگرگشنی است. برگهای بادام  كشیده و نوك تیز و ضخیم و چرمی است . علت  تلخی میوه بعضی از ارقام بادام  وجود ماده ای به نام گلوكوزید سیانوزنتیك آمیگدالین در مغز آنهاست.

نیازهای اكو لو ژ یكی بادام :

-نیاز به سرما

-نیاز به گرما

-نیاز به نور

-بارندگی

-رطوبت

-باد 

-شرایط خاك

-نیاز ابی درخت

فصل گلدهی :

پس از آن كه میزان سرمای مورد نیاز درختان بادام تامین شد جوانه های گل دهنده با توجه به گرمای محیط متحول شده و دكركونی به تدریج آغاز می شود. در شرایط مساوی ارقامی كه نیاز زیاد به سرما دارند و میزان سرمای لازم به حد كافی به آن ها نرسد متحول نمی شوند و گل های انها دیر تر از موعد شروع به باز شدن می كنند. لذا تاریخ گل كردن بستگی زیادی به شرایط اقلیمی دارد و بر حسب وضعیت اب و هوایی هر سال تاریخ گل كردن از ده روز تا چندین هفته ممكن است نوسان داشته باشد.   

سال آوری :

جوانه های گل دهنده بادام مثل اغلب میوه های این جنس در زمانی كه میوه روی درخت دیده می شود  آغاز به تكوین و تكمیل می كنند. واین خود سرآغاز تناوب یا سال آوری است. به این معنا وقتی كه تولید در سالی زیاد باشد جوانه های گل سال بعد به سبب كمبود مواد غذایی كمتر و برعكس وقتی تولید كم باشد جوانه های زایشی بیشتر می شوند. ویژگی تناوب كه معمولأ 6-7 سال پس از كاشت پدید می آید متأ ثر از شرایط رشد گیاهی است مثلأ اگر درخت بادام خشكی زیاد تری متحمل شده یا مواد غذایی كمتری به آن برسد ،تنا وب تولید آن شدید تر خواهد شد. با این حال در گونه های اروپایی اختلاف زیادی بین ارقام از نظر سال آوری دیده می شود مثلاً در ارقامی مانند راشل اگر به خوبی آبیاری شده و مواظبت های زراعی لازم انجام شده باشد باز پدیده سال آوری پس از یك سال پرباری ،‌آشكار می شود حال آنكه رقم فرراگنس نسبت به این عارضه حساسیت كمتری نشان داده است . به هر ترتیب بین ارقام بادام های بارآور رقمی دیده نمی شود كه نسبت به سال آوری قاطعانه بی تفاوت باشد .

 

 

موارد عمده ای كه باید در انتخاب ارقام در نظر گرفت :

1 _ دوره گل دهی بادام

الف – دیر گلی در بادام

ب – انطباق گل دهی

ج – ارقام خود بارور و خودسترون

2 – عوامل موثر بر تولید بادام

3 – مقاومت بادام به بیماریها  و آفت ها

4 – دوره بلوغ و سهولت برداشت

5 – كیفیت مغز بادام در تجارت

كاشت نهال :

فصل كاشت :

نهال بادام نیز مثل اغلب درخت های میوه معمولاً‌ هنگام خواب زمستانه قبل از بیدار شدن درخت كاشته می شود اما بهترین موقع كاشت آن در ایران از آذر تا نیمه دوم دی ماه است و این موقعی است كه ریشه های حساس بادام ،‌ شك انتقال را بهتر تحمل می كنند و با استقرار در جای خود تا قبل از باز شدن برگچه ها ،‌ به ریشه زایی مجدد می پردازند . در غیر این صورت برگچه های جوان پس از بیداری ،‌ از ذخیره قبلی درخت استفاده كرده و در نتیجه احتمال خشك شدن آن زیاد می باشد . برای كاشت هرگونه نهال میوه ای كه هنگام انتقال و دوری راه صدماتی دیده باشند ، عمل اندود و یا آغشته كردن ریشه نهال ها در مخلوطی مركب از خاك رس با مخلوط كود گاوی به اضافه آب كه در چاله نهال ریخته می شود عملی مفید و موثر در استقرار نهال خواهد بود .

تراكم كاشت :

فواصل كاشت و زمانهای مورد نیاز در یك هكتار به عموامل زیر مربوط می شود :

شرایط اقلیمی  : در مناطق كم آب و زمینهای كم عمق تراكم درخت كمتر و فاصله آنها بیشتر است باغهایی كه دسترسی كافی به آب دارند تراكم درخت در آنها بیشتر است .

قدرت رشد درخت : در ارقامی كه حجم كمتری دارند می توان تراكم درخت افزایش داد .

كشت دیم : در كشت دیم تراكم درخت را با میزان بارندگی تنظیم می كنند .

آفت ها و بیماریهای عمده درختان بادام :

-زنبور مغز خوار بادام

-شته های بادام

-شپشك آسیایی

-شپشك گوجه

-بیماری پوسیدگی ریشه

-لكه آجری بادام

-بیماری قارچی روی برگ ،‌ شاخه و میوه بادام به نام Fusieoeeum amygdali

اهمیت اقتصادی بادام در ایران و جهان :

در دهه های اخیر تحولات زیادی در توسعه و كشت بادام صورت گرفته است . در این زمینه كشورهای حوزه مدیترانه ( اسپانیا – ایتالیا – فرانسه – یونان و كشورهای شمال آفریقا ) به منظور دست یابی به ارقام پر محصول و مرغوب در اصلاح ژنتیكی اینگونه كارهای مهمی انجام داده اند و برخی از كشورها با روش های پیشرفته سطح زیر كشت آن را افزایش داده اند . بر اساس آمار سازمان خوار بار كشاورزی جهانی ( F.A.O) مقدار تولید بادام در جهان جمعاً 806/560/1 تن بوده كه از این مقدار 000/560 تن به كشور آمریكا تعلق داشته است .

مشكلات بادام كاری در ایران :

-غیر پیوندی بودن درختان در نتیجه یك دست نبودن محصول

-سرما زدگی بهاره ، تولید نا منظم محصول

-نا مرغوب بودن محصول به علت اختلاط زیاد

-عدم همزمانی در رسیدن میوه ها

-طغیان آفات و بیماری ،‌ در اثر رها شدگی و پیری درختان

-غیر مكانیزه بودن باغها با توجه به تراكم بیشتر درختان  

 

عملیات قبل از احداث باغ :

انتخاب زمین باغ :

پایه بادام بذری ،‌ هلو ، و هلو * بادام حساس به بیماری قارچی ریشه ای از جمله ورتیسلیوم ، آمیلاریا و فیتوفترا می باشند .

در انتخاب زمین باغ باید دقت نمود كه كشت قبلی بادام نباشد و گیاهان حساس به بیماری قارچی نیز كشت نشده باشد .

آماده سازی زمین :

آماده سازی زمین در دو مرحله صورت می گیرد :

-عملیات قبل از كاشت

-عملیات پس از كاشت

عملیات قبل از كاشت : خرد كردن طبقات فشرده در خاك زیرین با استفاده سوسلاپ ، شخم خیلی عمیق و یا ریپر

بی نیاز كردن درختان از كودهای پایه فسفات ،‌ پتاس و كود آلی در سالهای اول رشد . در فصل تابستان قبل از عملیات كاشت بر اساس تجزیه خاك ، مقدار كافی از كود آلی و كودهای فسفات و پتاس را به طور یكنواخت در سطح زمین پخش می كنند سپس با شخم عمیق كودها را در عمق هفتاد تا هشتاد سانتی متر قرار می دهند .

عملیات در سطح زمین باغ پس از كاشت :

این عملیات از دو نظر مفید می باشد :

ایجاد یك لایه نرم و خشك از خاك در سطح زمین به منظور جلوگیری از تبخیر ( مالچ خاك ) . دفع علف های هرز كه مصرف كننده آب و مواد غذایی می باشند ، بدین جهت در فصل پاییز یك شخم سبك و كم عمق در سطح باغ می زنند سپس در فصل بهار و تابستان پس از هر بارندگی با پنجه غازی سطح زمین را سله شكنی كرده و علف های هرز آن را از بین می برند .

خاك ورزی یا اصلاح خاك :

برای اصلاح خاك سعی می كنند مقدار هموس را در خاك افزایش دهند . افزایش هموس در خاك ، با كاشت كود سبز ، كودهای حیوانی و بقای مواد سلولوزی در خاك ایجاد می گردد .

برداشت :

 محصول بادام بعد از رسیدن میوه ها  با دست یا چوب های بلند و یا به طور مكانیكی برداشت می شود . در زمان رسیدن میوه ،‌ پوست سبز بادام تغییر رنگ داه پژمرده شده و شكاف طولی در آن ایجاد می گردد در این مرحله میوه ها به راحتی از درخت جدا شده و پوست گیری آن نیز آسان می گردد . میوه بادام برخلاف سایر میوه ها به صورت چغاله نیز مورد مصرف قرار می گیرد ، بنابراین در دو مرحله به صورت میوه سبز و خشك محصول آن را برداشت می كنند .

  منابع و مآخذ :

- بادام ( كاشت ، تولید و فرآوری ) ، نگارش تراب امیر قاسمی ، ناشر : آیندگان ، نوبت چاپ : اول 1381.

- راهنمای بادام ( كاشت ، داشت و برداشت ) ، سعید چای چی ، نادر حسن زاده ، محمد مشهدی جعفر لو ، احمد بای بوردی ، ناشر : نشر آموزش كشاورزی ، نوبن چاپ : اول 13

درباره وبلاگ

مدیر وبلاگ : مهدی اسماعیلی

آخرین پست ها

جستجو

نظرسنجی

  • ترجیح میدهید مطالب وبلاگ بیشتر به چه صورت ارائه شود ؟





نویسنده

مترجم سایت