تبلیغات
شهر باغبانی - راههای کاهش رشد رویشی در انگور
شهر باغبانی
`·.¸¸.·¯`··._.·`(horticulturecity)`·.¸¸.·¯`··._.·`

لینکدونی

آرشیو موضوعی

آرشیو

لینکستان

صفحات جانبی

← آمار وبلاگ

  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان : <1>
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :

دیکشنری آنلاین

دیکشنری آنلاین





Powered by WebGozar

راههای کاهش رشد رویشی در انگور

چکیده:

یکی از دلایل پایین بودن درآمد برخی از انگورکاران استان خراسان رضوی، عملکرد کم وپایین بودن کیفیت محصول است. این امر ناشی از عدم رعایت اصول به زراعی در سیستم مدیریت باغ( آبیاری مکرر ، عدم اجرای هرس سبز در زمان مناسب و استفاده نامناسب از کودهای شیمیایی،کودازته زیاد ) می باشد که باعث رشد رویشی زیاد می گردند. در چنین شرایطی ممکن است در برخی از1متر برسد و میانگره ها طولانی تر، سطح برگ بزرگتر، / ارقام طول شاخه های رشد جاری به بیش از 5  ولی تعداد حبه ها در خوشه کمتر از حالت معمولی است . رشد رویشی زیاد معمولا " همراه با عملکرد کم است.

مقدمه :

انگور، یکی ا ز محصو لهای اصلی باغبانی استان می باشد که در تمامی مناطق پرورش می یابد.تولید موفقیت آمیز آن بستگی به مدیریت صحیح و کنترل رشد رویشی بالقوه دار د. بنابراین با یک مدیریت صحیح بایس تی توان و انرژی م و ر ا از رشد رویشی مداوم به سمت افزایش تولید میوه کاملا رسیده سوق داد تا علاوه بر افزایش کمی و کیفی تولید، موجب مقاوم شدن تاک در برابر سرمای زمستان نیز گرد د. رشد رویشی اضافی مانع از رسیدن مواد غذائی به جوانه های در حال رشد شده و با ایجاد سایه سبب کاهش گل انگیزی می شو د. علاوه بر این تولید مداوم شاخه و برگ قابلیت دسترسی حبه ها به مواد غذائی را محدود ساخته و با تاحیر در چوبی شدن شاخه های سال جار ی صدمات زمستانی به آنها افزایش می یاب د. ریزش گل و میو ه( ان دکی پس از گرده افشان ی) در برخی از ارقام ناشی از رقابت برای جذب مواد غذائی بین گلها و جوانه انتهائی است .

پرورش موفقیت آمیز انگور عمدتا به سیستم مدیریت کنترل رشد رویشی بستگی دارد . انگور،یک گیاه دائمی و چند ساله است و از توانایی رشد رویشی زیادی بر خوردار است . در خاکهای حاصلخیز و با رطوبت زیاد، انرژی درخت بیشتر صرف رشد رویشی می شود . تا حد معینی تنش رطوبت (تنظیم رطوبت) رشد رویشی را کاهش و رشد زایشی را افزاش می دهد . تنش شدید رطوبتی رشد زایشی را نیز کاهش می دهد . البته برای این که عملکرد مناسبی برداشت کرد باید بین رشد رویشی (سطح برگ ) و تولید میوه یک توازن مناسب وجود داشته باشد و بدین ترتیب رطوبت باید به نحوی تنظیم گردد که در ضمن این که رشد رویشی را کاهش می دهد اثر سوئی بر عملکرد نداشته باشد.

تجربه نشان داده است رشد رویشی تا زمان رسیدن کامل حبه ها (خوشه) باید کاهش یابد و این کار را می توان با تنظیم رژیم رطوبتی خاک حاصل نمود.

مقدار آب مورد نیاز برای جایگزینی رطوبت قابل دسترس خاک

یک باغ انگور بارور به مقدار آبی بیش از آنچه در خاک ذخیره شده است، نی ازمند می باشد . بر اساس اظهارات آقای دکتر فرشی و آزمایشات مختلفی که در ارومیه، قزوین، شیراز و مشهد صورت گرفته، مشاهده شده است که مقدار آب مورد نیاز جهت عملکرد زیاد انگور برابر 800 میلیمتر در مناطق سرد و 1100 میلیمتر در مناطق گرم است؛ این اعداد شامل مقدار آبی که قبل از شروع فعالیت و در طی زمستان در خاک ذخیره می شود؛ یعنی 300 میلیمتر، نیز می گردد.

مقدار آب مورد نیاز بر اساس تبخیر و تعرق

به مقدار پوشش زمین توسط شاخ و برگ، نوع تربیت، ارتفاع تنه  بستگی دارد . بر مبنای Kc مقدار داده های سازمان خواربار و کشاور زی جهانی می توان فرض کرد که در یک باغ انگور که حدود 50 برابر با Kc درصد زمین را پوشانیده است و به خوبی با آب تامین است، در ابتدای فصل رشد میزان 0 و در انتهای فصل / 0/7 تا 75 Kc 0 و با افزایش پوشش کانوپی در اواسط دوره ء رشد / 0/25 تا 45 0/35 می باشد.

راههای کاهش رشد رویشی:

تنش رطوبت، استفاده از پایه های کم رشد، استفاده از موادکندکننده رشد، هرس سبز و سایر عملیات زراعی تاثیر بسزائی در کاهش رشد رویشی و ایجاد تعادل بین رشد رویشی و زایشی دارد.

-1 تنظیم رطوبت خاک

اثر آبیاری تنظیم شده برکاهش رشد رویشی و زودرسی زیادتر ا ز عملکرد کل است و دارای اهمیت اقتصادی بیشتری می باشد . مقدار آب مورد نیاز در مناطق انگورکاری متغیر می باشد و بستگی به اقلیم منطقه، نوع و عمق خاک ، طول دوره رشد رقم دارد . در سالهای اخیر با توجه به کاهش بارندگی زمستانه، در تمام مناطق انگورکاری قبل از شروع رشد ا قدام به ذخیره رطوبت می نمایند . برای مثال در 8 بار آبیاری صورت می گیرد و مقدار آب در هر دفعه تقریبا " 120 میلیمتر است . یعنی در قوچان 6 طول فصل رشد به فاصله هر ده روز آبیاری صورت گیرد . در منطقه خشک ترکاشمر در طول دوره خواب تاگ تا عمق دو متری ناحیه ریشه بایس ت رطوبت درخاک تا حدود 60 سانتیمتر ذخیره شود و سالانه 10 تا 12 بار آبیاری صورت می گیرد و مقدار آب در هر بار 100 میلیمتر است . در طول فصل رشد مدار آبیاری هر 10 روز خواهد بود . در آزمایشات مختلفی که در کشور صورت گرفته مشاهده شده است که مقدار آب مورد نیاز در آبی اری قطره ای 4500 متر مکعب در هکتار یعنی نصف آب مورد نیاز آبیاری نشتی( 9000 متر مکعب) می باشد.

2 - هرس سبز

قطع قسمت های فوقانی شاخه های سال جاری را 4 الی 5 بند بالاتر از آخر ین خوشه ( در شاخه های بارور ) در زمان گلدهی سرزنی می گویند . فوقانی شاخه های رویشی در زمان گلدهی با هدف پراکنش مجدد مواد غذایی در داخل (در بین اندامهای ) صورت می گیرد . دربرخی آزمایشات سرزنی نتایج بهتری داشته است زیرا باعث کاهش سریع ریزش گل می گردد ؛ نور بهتر به گیاه برخورد می کند و رسیدن حبه ها را تسریع و از رشد طولی شاخه جلوگیری و عملکرد را حدود 20 درصد افزایش می دهد.

هرس سبز به علل زیر مهم است : موجب کاهش سطح تعرق کننده در گیاه می شود و بدین ترتیب امکان حداکثر استفاده از رطوبت ذخیره شده در خاک به نفع رشد زایشی مطلوب فراهم می سازد.

-1 سبب افزایش گل انگیزی در جوانه های باقیمانده می گردد.

-2 سبب زود رسی محصول قبل از شروع سرمای زودرس پاییز و فصل بارانی در مناطق مرتفع و سرد می شود.

-3 در محصولاتی که قرار است در سردخانه نگهداری شوند، هرس سبز موجب طول عمر انباری می گردد.

-4 کاربرداشت محصول سال جاری هرس خشک و عملیات داشت ابتدای فصل سال بعد (پاپیل کردن سطح خاک، مبارزه مکانیکی با علف های هرز) را آسان می نماید.

-5 سبب پیشگیری از شیوع بیماریها و سبب یکنواخت رسیدن محصول می شود در سرزنی و هرس سبز زمان آن مهم است و بهترین زمان آن بعد از صاف شدن از گل می باشد . تأخیر در هرس سبز در زمان مناسب آن، موجب کاهش اثر مفید و مثبت این عمل می گردد . متأسفانه باغداران شمال استان پس از فراغت از سایر فعالیتها ( از جمله برداشت غلات دیم وآبی ) اقدام به این عمل می کنند . در طول دوره رشد هر چه میزان سایه اندازی برگها بر روی خوشه بیشتر شود، زمان رسیدن حبه ها طولانی تر می گردد و حبه ها غیر یکنواخت می رسند . بسیاری از صفات کیفی تحت تأثیر زمان رسیدن انگور است.

-3 هرس خوشه:

قطع یک سوم انتهای خوشه در ارقامی که خوشه فشرده دارند . زمان این کار در ابتدای رشد حبه ها می باشد.

نتیجه گیری :

در پرورش انگورتنظیم رطوبت خاک، هرس سبز، استفاده از پایه های کم رشد و تغذیه متعادل از راههای کاهش رشد رویشی وایجاد تعادل بین رشد رویشی و زایشی می باشد . رعایت زمان دقیق آبیاری، هرس سبز و کوددهی سبب بهبود حرکت هوا، کاهش رطوبت نسبی داخل تاج و خوشه ها و تسریع در خشک شدن آنها بعد از بارندگی و تاثیر بهتر قارچکش ها و در نهایت موجب ا فزایش عملکرد کمی و کیفی محصول و کاهش هزینه های تولید می گردد.

منابع و ماخذ:

-1 تفضلی، عنایت اله، حکمتی، جمشید، فیروزه، پرویز. 1375 . انگور. انتشارات دانشگاه شیراز

-2 خوشخوی، مرتضی و همکاران. 1368 . اصول باغبانی. انتشارات دانشگاه شیراز

3 - رسولزادگان، یوسف. 1370 . میوه کاری در مناطق معتدله. دانشگاه صنعتی اصفهان

-4 دایره المعارف جامع علوم کشاورزی(جلد اول). 1378 . وزارت کشاورزی

5 اصلانی، سیاووش. 1377 . هرس عملی در انگور. انتشارات معاونت امور باغبانی

-6 آمارنامه محصولات باغی. 1377 . اداره کل آمار وزرات کشاورزی

7- Plant respons to water F.A.O.33

8- Winker, A.J.Cook. J.A. Kilewer, W.A. and Lider, L.A. General Viticlture,

university of California. Press. 1974.

درباره وبلاگ

مدیر وبلاگ : مهدی اسماعیلی

آخرین پست ها

جستجو

نظرسنجی

  • ترجیح میدهید مطالب وبلاگ بیشتر به چه صورت ارائه شود ؟





نویسنده

مترجم سایت